Tag Archives: ползи за здравето

Антиоксиданти и ползи за здравето

антиоксиданти ползи

Хранителни вещества, като витамин С и витамин Е, бета-каротин и селен, заедно с други вещества в растителните храни, известни като фитохимикали са антиоксиданти, които могат да забавят или предотвратят увреждане на клетките на организма, което може да доведе до хронична и смъртоносни за здравето условия, като сърдечни заболявания и рак. Някои антиоксиданти могат също да засилват имунитета като помагат на тялото да се пребори с инфекциите и да защити кожата от преждевременно стареене. Антиоксиданти се намират в дълбоко оцветени пресни плодове, зеленчуци и други растителни храни като зърнени храни, ядки и чай.

Антиоксидантите предпазват от сърдечни заболявания

The American Heart Association (AHA) препоръчва диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци и други храни, които съдържат антиоксиданти, за да се помогне на борбата със сърдечно-съдови заболявания. Може да се използват и антиоксидантни хранителни добавки, тъй като има научни доказателства в подкрепа на идеята, че те имат благотворен ефект върху сърдечно-съдови заболявания.

Няколко проучвания показват, че антиоксидантите в червеното вино и грозде може да помогнат за намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, и AHA признава, че по-нататъшно проучване в тази област е заслужено. Тези проучвания също така казват, че пиенето на вино не трябва да замества упражненията и диетата, която съдържа изобилие на плодове и зеленчуци за увеличаване на добрия холестерол и намаляване лошия холестерол и кръвното налягане като средство за борбата с болести на сърцето.