Tag Archives: минерали

Селен – важен антиоксидант

селен, витамини за коса

Селенът е микроелемент, който е от съществено значение за доброто здраве. Препоръчваният дневен прием на селен е 55 микрограма за мъже и жени. Естествени източници на селен са бразилски ядки, мляко, млечни продукти, риба тон, треска, говеждо месо, птиче месо, яйца, тестени изделия, орехи, сирене, кафяв ориз, обогатен бял ориз, бирена мая, хляб и зърнени храни. Селенът изпълнява няколко функции в организма.

Селен като един от силните Антиоксиданти

Селенът помага в производството на специални протеини, известни като селено-протеини, които са антиоксидантни ензими, които помагат за предотвратяване от уврежданена клетките от свободните радикали. Някои изследователи смятат, че селенът е полезем и в подпомагането на защитата на организма срещу някои видове рак. Текущи проучвания показват, че смъртните случаи от рак са по-рядко срещани при хора с високи нива на селен в кръвта.

Витамини и минерали против мускулни крампи (схващания)

витамини и минерали против мускулни схващания

Повечето хора получават крампи на краката в някакъв момент в живота си. Това може да се дължи на липса на определени витамини или минерали. Дори незначителна загуба на даден витамин или минерал могат да имат значително влияние върху вашето здравословно състояние. Витамините и минералите са необходими за вашите клетки да функционират правилно. Калий, калций и магнезий са особено важни за функционирането на мускулите, и недобър хранителен прием на тези минерали може да доведе до крампи на краката. Витамин B-12 и D, също са много важни за предотвратяване на крампи на краката.

Храни богати на Калций

Калций в храната

Кои храни съдържат Калций ?

Фирми за храна и напитки често добавят калций към техните продукти, за да се повиши качеството на продукта. Някои продукти, като например сирене и тофу, съдържат калциев сулфат като част от техния производствен процес. Други добавят калциев сулфат чисто като консервант за храни, за да се увеличи срока на годност на продукта или да се увеличи хранителните качеството на техния продукт.

Магнезий дневна доза и предозиране

магнезий

Кой се нуждае от допълнително магнезий?

Здрави възрастни, които имат разнообразна диета не трябва да приемате допълнително като хранителна добавка магнезий. Магнезий като добавка обикновено е препоръчително да се приема, когато конкретен здравен проблем или състояние води до прекомерна загуба на магнезий или има условия за ограничаване на усвояването на магнезий.

Допълнително магнезий може да имат нужда  лица с условия, които причиняват прекомерна загуба на магнезий в урината, хронична малабсорбция, тежка диария и хронично или тежко повръщане.