Tag Archives: л-карнитин ефект

Как работи Л-Карнитин

l-carnitine ефекти

Л-карнитинът е водоразтворима  аминокиселина, която  се използва от организма да обработва мазнините. Л-карнитина   подпомага производството на енергия чрез транспортиране  на дълговерижните  мастни киселини в митохондриите, така че те се разграждат и се използват  за енергия. Тялото Ви може да произвежда л-карнитин само, а в повечето случаи и достатъчно, но понякога е нужен и допълнителния му прием.

Как работи л-карнитина?

Л-карнитина  транспортира мастните киселини в митохондриите –  енергийните центрове на клетките. Там, мазнините се  трансформират  в енергия, чрез процес, наречен окисляване. Всичко това се случва без усилие от ваша страна. Според  някои специалисти, болестта диабет тип 2 е свързана с дефект на процеса  окисляване, което показва че л- карнитина може да бъде полезен за лечението на тази болест.

 Отслабване с л-карнитин

Тялото  Ви може да използва  няколко вещества за производство на енергия, но обикновено се насочва към тези, които са  най-лесно достъпни.  Л-карнитина  доставя мазнините директно в митохондриите, където те  се използват  като гориво. Този процес с участието на карнитина, улеснява  загубата  на тегло. Също така, л-карнитина  намалява катаболизма и  повишава издръжливостта, и мускулната маса. Поради тази причина, някои спортисти приемат добавки с л-карнитин – така подобряват  производителността си.