Tag Archives: капсули

Сок от червена боровинка и здравето

червена боровинка

Червените боровинки са не само добър източник на фибри и витамин С, но те също притежават и антиоксидантни съединения, известни като проантоцианиди, които са отговорни за повечето от техния ефект върху здравето. Проучванията показват, че консумирането на сок от червени боровинки може да осигури много ползи, които подобряват цялостното здраве.

Ползи от червена боровинка

Здравеопазване на кръвоносните съдове

Сока от червени боровинки може да предпазва от сърдечно-съдови заболявания, според изследователите от университета „Queen Mary“ в Лондон. Те отчетоха в издаването на „вестник на земеделието и хранителната химия“, че проантоцианидите подобряват функцията на кръвоносните съдове, като намаляват синтеза на вазоконстрикторите ендотелин-1, (ЕТ-1), който свива кръвоносните съдове и намалява притока на кръв.

HDL холестерол

Липопротеин с висока плътност, или HDL, е посочен като добър холестерол, тъй като премахва излишния лош LDL холестерол от тялото. Изследователи от университета Лавал са открили, че при мъжете с наднормено тегло с повишени нива на холестерол, консумиращи ежедневно по една чаша сок от червени боровинки в продължение на 12 седмици, се наблюдава увеличение на нивата на HDL-холестерола.