Tag Archives: витамин е

Селен – важен антиоксидант

селен, витамини за коса

Селенът е микроелемент, който е от съществено значение за доброто здраве. Препоръчваният дневен прием на селен е 55 микрограма за мъже и жени. Естествени източници на селен са бразилски ядки, мляко, млечни продукти, риба тон, треска, говеждо месо, птиче месо, яйца, тестени изделия, орехи, сирене, кафяв ориз, обогатен бял ориз, бирена мая, хляб и зърнени храни. Селенът изпълнява няколко функции в организма.

Селен като един от силните Антиоксиданти

Селенът помага в производството на специални протеини, известни като селено-протеини, които са антиоксидантни ензими, които помагат за предотвратяване от уврежданена клетките от свободните радикали. Някои изследователи смятат, че селенът е полезем и в подпомагането на защитата на организма срещу някои видове рак. Текущи проучвания показват, че смъртните случаи от рак са по-рядко срещани при хора с високи нива на селен в кръвта.

Добри хранителни източници на витамин E

витамин е

Витамин Е е хранителен микроелемент (необходим в много малки количества), който идва в осем форми и се характеризира с високо  ниво на биологична активност. Алфа-токоферол е най-активната и единствената форма, призната за да отговаря на човешките изисквания. Витамин Е е важен  за човешкото здраве. Той се намира в голямо разнообразие от растителни храни. Ядки, семена и растителни масла са сред най-добрите хранителни източници.

Значение и функции на витамин Е