Tag Archives: витамин б12

Колко витамин Б комплекс трябва да приема човек за един ден?

витамин б комплекс

Дозировка на Витамин Б комплекс

Витамин Б комплекс обикновено съдържа рибофлавин, пантотенова киселина, фолиева киселина, ниацин, биотин, тиамин, витамин Б-6 и витамин Б-12. Въпреки че повечето хора получават достатъчно витамини чрез своите диета, тези с ограничен или неправилен хранителен режим или тези с определени медицински състояния могат да се възползват от витамин Б комплекс под формата на хранителна добавка. Винаги говорете с Вашия лекар, за да се определи, ако е подходящ за вашата ситуация.

Храни богати на витамин Б12

витамин б12 храни

Витамин Б12

Витамин Б12, известен също като цианокобаламин или кобаламин, е основна хранителна съставка, участваща в много метаболитни пътища. Препоръчителната дневна доза на витамин Б12 е 2,4 микрограма на ден за възрастни над 19-годишна възраст. На бременните и кърмещи жени се препоръчва да се консумират малко повече, 2.6 и 2.8 микрограма, съответно.

Повечето хора са в състояние да отговорят на техните нужди от витамин Б12 само чрез диета,но и добавките често са необходими. Въпреки това, някои групи от населението може да искат да обмислят включването на обогатени храни в диетата си или В12 добавки. С нарастването на възрастта на хората настъпват промени в храносмилателната система и по-малко В12 се абсорбира от храните. В резултат, обогатените храни и хранителните добавки могат да бъдат най-добрият източник на витамин Б12 за възрастни над 50-годишна възраст.

Vitamin B12 таблетки

витамин б12

Vitamin B12

Витамин B12  е необходим в производството на червени кръвни телца и поддържането на червените кръвни клетки и стимулира на апетита, насърчаване на растежа и освобождаването на енергия. Той често се използва от възрастните хора, за да даде тласък на енергия, съдейства за предотвратяване на психическо влошаване и помага с ускоряване на мисловните процеси. Някои хора са на мнение, че Витамин Б12 помага за изчистването на инфекции и  предоставя защита срещу алергии и рак. Този витамин се използва също и в метаболизма на мазнини, протеини и въглехидрати.