Tag Archives: витамини за коса

Мултивитамини, които карат косата да расте

витамини за коса

Мултивитамини

Растежът на косата има много общо със здравето. Средно, косата на здравия човек расте с около половин сантиметър на месец, или шест сантиметра на година. Сред най-добрите начини да се гарантира здравословен темп на растежа на косъма е да се уверете, че тялото ви е щедро снабдено с витамини, минерали и други основни хранителни вещества, които могат да подобрят здравето и растежа на косъма. Въпреки, че мултивитамините няма да удължат косата за кратко време, то те могат да гарантират, че косата расте в естествена норма и остава здрава и силна, свеждайки до минимум проблемите, които могат да забавят процеса, като сухота, цъфтеж на косата и счупване.

Селен – важен антиоксидант

селен, витамини за коса

Селенът е микроелемент, който е от съществено значение за доброто здраве. Препоръчваният дневен прием на селен е 55 микрограма за мъже и жени. Естествени източници на селен са бразилски ядки, мляко, млечни продукти, риба тон, треска, говеждо месо, птиче месо, яйца, тестени изделия, орехи, сирене, кафяв ориз, обогатен бял ориз, бирена мая, хляб и зърнени храни. Селенът изпълнява няколко функции в организма.

Селен като един от силните Антиоксиданти

Селенът помага в производството на специални протеини, известни като селено-протеини, които са антиоксидантни ензими, които помагат за предотвратяване от уврежданена клетките от свободните радикали. Някои изследователи смятат, че селенът е полезем и в подпомагането на защитата на организма срещу някои видове рак. Текущи проучвания показват, че смъртните случаи от рак са по-рядко срещани при хора с високи нива на селен в кръвта.