Tag Archives: бета аланин ефект

Бета Аланин за повече издръжливост

бета аланин за идръжливост

Бета аланин е неесенциална аминокиселина,  широко използвана  от спортисти и културисти, за  да  подобрят своето представяне в залата. Бета аланин  се среща естествено в организма и може също да се набави от  храни като пилешко, телешко, свинско и риба, или чрез подходяща добавка. Както знаете,  аминокиселините са градивните елементи на протеините – основно гориво за мускулен растеж.

Ролята на бета аланин е, да насърчава постигането на високи концентрации на мускулния  карнозин – малка молекула, съставена от амино киселините хистидин и аланин. Карнозин действа като буферен агент, подпомагащ  поддържането на  оптимално рН в  мускулите, като по този начин забавя   началото на мускулната умора.

Увеличаване на мускулната издържливост с Бета Аланин

Изследванията категорично доказват  положителния  ефект  на бета аланин върху  мускулната  анаеробна  издръжливост. Едно изследване от  декември 2009 г. заключава, че добавките   с бета-аланин увеличават  съдържанието на  мускулния  карнозин,  и следователно на  общия капацитет на  мускула, с потенциал за подобряване на физическата активност по време на високоинтензивна тренировка.

Бета Аланин може да закупите от магазин FitnesHrani.com

Карнозин действа като буфер в мускулите, което помага за намаляване на количеството на млечна киселина и свободни радикали. Този буфер дава възможност за по-дълги  контракции особено на  тип 2 мускулни влакна. Тип 2 мускулни влакна се използват предимно при тренировките за сила с висока интензивност, които насърчават растежа на скелетната мускулатура.