Category Archives: Хранене и диети

Връзката между Глутамин и отслабването

глутамин ефект

Глутаминът  е аминокиселина, която има много преки и косвени ефекти върху теглото. Освен това,  глутамина  може да подобри фитнес формата Ви,  и здравето като цяло. Глутаминът има положителен  ефект  върху имунната система, мускулите, храносмилателния тракт, черния дроб и мозъка. В действителност, това е най-разпространената аминокиселина в тялото Ви. Глутамина  който се синтезира в организма, или се приема чрез  храната може да не е достатъчен, най – вече за усилено трениращите хора, и за тези подложени под стрес, или с  отслабена имунна система.

Допълнителния прием на  глутамин стимулира имунната система. Това повишава активността на белите  кръвни клетки, наречени макрофаги. В допълнение, глутамина  намалява натрупването на амоняк в кръвта, както и на млечна киселина по време на тренировка. Глутаминът също така увеличава обема на мускулите чрез “вкарване“  на вода и въглехидрати в мускулните клетки. Установено е, че глутамина съдейства за увеличаване на вътреклетъчните нива на важната  аминокиселина L-левцин, което предотвратява загуба на мускулна маса.

Пробиотик и пробиотици – същност и предназначение

пробиотици

Пробиотиците или „приятелските“ бактерии, предлагат разнообразие от ползи, особено в рамките на храносмилателната и имунната системи. Пробиотиците, открити в храни и хранителни добавки, работят по същият начин като тези, открити в естествено състояние в стомашно-чревния тракт. Пробиотиците работят за възстановяване на симбиозата между вредни и полезни бактерии в червата, като по този начин укрепват здравето и предотвратяват появата на заболяването.

Пробиотици

Каква е идеалната протеинова диета

протеинова диета

Идеалният протокол за протеинова диета е разработен от д-р Трън Тян Чан през 1990 година. Докато работи в спортната медицинска клиника във Франция, д-р Чан проектира протоколът на високо протеинова диета, която помага на спортистите да поддържат здравословно тегло, без загуба на чистата мускулна маса.Също така докато работи по въпроси, свързани със затлъстяването, д-р Чан скоро открива, че една и съща диета помага на пациенти със затлъстяване да постигна бързи, здрави и дълготрайни загуба на тегло.

История на протеиновата диета

Протеинова диета е разработена в САЩ от д-р Джордж Блекбърн в средата на 1970 г. и е лансирана във Франция през 1980. Разпространявайки идеята за използване на високи нива на протеини в диетата, за да се поддържа чиста мускулна маса, докато изгаряте складираните мазнини, д-р Чан създава линия от продукти, които са с високо съдържание на протеини, съдържат 8 аминокиселини, и са 95% био-усвоими. Фирмата на д-р Чан, Ideal Protein, сега е международна компания, и клиниките й могат да бъдат намерени в Северна Америка и Европа.