5-HTP Факти

5-htp

Какво е 5-HTP?

5-хидрокситриптофан или 5-HTP, е химично вещество в тялото. 5-HTP може да бъде получена от семената на африканско растение, наречено Griffonia simplicifolia. Допълнителни  версии на 5-HTP са били използвани в алтернативната медицина за подобряване на различни клинични проблеми в продължение на повече от 30 години.

Физиология

Триптофан, се превръща в 5-HTP, който след това се превръща в серотонин, един от трите основни невротрансмитери в мозъка ви. Като невротрансмитер, серотонин помага за прeдаване на съобщения от една област на мозъка на друга. Серотонинът действа върху централната нервна система, която включва главния и гръбначния мозък, което помага да се регулират различни функции на тялото, включително и на съня, агресия, тревожност, депресия, температура и усещане на болката.

5-HTP и депресия

5-HTP е добавка, която често се използва като част от медикаментозно лечение за депресия. Липсата на серотонин в мозъка се смята за отговорно за много от симптомите на депресия, като безсъние, тъга, раздразнителност и агресия. Според Университета на Мериленд Медицински център, 5-HTP добавки могат да бъдат също толкова ефективни, като популярните лекарства за депресия, наречени селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, или SSRIs. 5-HTP повишава нивата на серотонин в мозъка, намалява симптомите на депресия.

Кликнете на снимката за 5-HTP

Кликнете на снимката за 5-HTP

Други приложения на 5-HTP

5-HTP също е бил използван като част от програмите за лечение на фибромиалгия, безсъние, мигрена и горещи вълни. Университетът на Мериленд Медицински център също отбелязва, че използването на добавки 5-HTP е показало обещаващи резултати за загуба на теглото.

Съображения

5-HTP не се съдържа в храните, но неговия предшественик, Л-триптофан се среща в пилешкото, пуешкото, мляко, картофи, тиква, зеле и слънчоглед. Общите препоръки за дозиране за 5-HTP добавки са 50 милиграма един до три пъти на ден за възрастни. Децата не трябва да приемат 5-HTP добавки. Говорете с Вашия лекар за правилната дозировка за индивидуалния ви прием.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>