Яйчен протеин

яйчен протеин

Яйцата са добър източник на хранителен протеин, но също и с високо съдържание на холестерол. Харвардското училище за обществено здраве твърдят, че едно или две яйца на ден не увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания при здрави хора, но ако имате холестеролни проблеми или диабет се консултирайте с лекар преди да добавите яйцата към диетата си.

Хранителни стойности на яйчен протеин

Едно голямо яйце съдържа 6 грама протеин, 15,3 микрограма селен, 0,194 мг рибофлавин, 0,764 мг пантотенова киселина, холин 100 мг, 269 IU витамин А, 40 IU витамин D, 1.56 грама наситени мазнини, 1,8 г мононенаситени мазнини, 1 грам полиненаситени мазнини, 185 мг холестерол и 69 калории.

Протеинови функции

Вашето тяло се нуждае от протеини за изграждане и ремонт на тъканите, както и да синтезира антитела, ензими и хормони. Яйчните белтъци се наричат пълни протеини, защото съдържат всички незаменими аминокиселини, които трябва да получите от вашата диета. Отделът по Храни и хранене към Института по медицина препоръчва прием на 56 грама протеин на ден за възрастни мъже и 46г. на ден за възрастни жени.

Наситеност

Протеини в яйцата може да ви накара да се почувствате сити по-дълго време. Яйцата имат по-висок индекс на засищане от хляба и зърнените храни, така че яденето на яйца може да намали потреблението на калории при последващи ястия. Едно изследване, публикувано през февруари 2010 г. на „Хранителни изследвания“ разкри, че лицата, които ядат яйчно базирани ястия имат по-ниски нива на инсулин, глюкоза и грелин, в сравнение с индивиди, които консумират повече тестени храни. Субектите, които консумират яйца са били по-малко гладни три часа по-късно.

Кликнете на снимката за да купите яйчен протеин на супер цена

Кликнете на снимката за да купите яйчен протеин на супер цена

Каротеноидите

Яйчните жълтъци съдържат лутеин и зеаксантин, които са антиоксиданти каротеноиди. Те обикновено се натрупват в макулата на окото и могат да бъдат причина за намален риск от свързани с възрастта болести, като макулна дегенерация. Едно проучване върху лутеин, зеаксантин и яйца, публикувано в издание на „Хранителен Журнал“ от октомври 2006 г. съобщава, че консумацията на едно яйце на ден повишава нивото на тези картеноиди в кръвта, без това да повлияе на холестерола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>