Храни богати на Витамин А с висок РЕД

витамин а

Витамин А е един от няколкото витамина, които са от основно значение за доброто здраве. Тя съществува в две форми: ретинол и каротеноид. Ретинол се среща само в храни с животински, а някои плодове и зеленчуци съдържат каротеноиди, които в тялото се превръщат в ретинол.РЕД е единица за измерване на такива каротеноиди – ретинолно еквивалентна дейност. Тъй като някои източници на витамин А са по-ефективни от други, РЕД е средство за измерване на активността на ретинола в хранителните източници. Препоръчителният прием на витамин А варира между 300 РЕД и 900 РЕД, в зависимост от възрастта и пола.

Храни богати на Витамин А

Мляко

Млякото и млечните продукти, като сиренето, са добри естествени източници на витамин А.
Тъй като витамин А присъства в млечните мазнини, обезмасленото мляко обикновено се обогатява с витамини. А една чаша обезмаслено мляко съдържа пет процента от препоръчителната дневна стойност за витамин А. Сирене чедър пък съдържа шест процента от дневната стойност.

Месо

Някои видове месо са отличен източник на витамин А. Говеждият и пилешкият черен дроб са пълни с Витамин А. Три унцииговежди черен дроб, съдържа 545 процента от дневната стойност, а три унции пилешки дробчета съдържат 345%,

Зеленчуци

Някои от зеленчуците имат високи концентрации на каротеноиди, които тялото може да конвертира в ретинол. Морковите са най-богат източник, като една чаша сурови моркови предоставят 686,3 процента от дневната стойност витамин А. Спанак, червени чушки, ряпа, зелено зеле, горчица, сладки картофи, тиква, броколи – също са отлични източници на витамин А. Домати, брюкселско зеле, зелен фасул, аспержи, краставици, лятна тиква, грах и целина – съдържат по-малки количества каротеноиди.

Кликнете на снимката за да купите Витамин А

Кликнете на снимката за да купите Витамин А

Плодове

Като цяло плодовете не са толкова добър източник на каротеноиди за разлика от зеленчуците, но някои от тях осигуряват здравословна доза. Пъпешът е най-добрият източник, с една порция съдържаща 110 процента от дневната стойност. Други богати на каротеноид плодове са кайсии, папая, манго, праскови, грейпфрут, диня и сливи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>