Суроватъчен протеин VS Чисто месо

чисто месо

Суроватъчен протеин и чистото  месо, и двете могат да осигурят хранителни протеини. Суроватъчните протеини са група протеини, намиращи се в кравето мляко, където те съставляват 20 на сто от общия млечен протеин. Думите „постно месо“ (чисто месо) обикновено се отнасят до по-малко мастни разфасовки от говеждо, агнешко, свинско и еленско месо. Всеки един от тези протеини, има своите предимства и недостатъци.

Източници и видове протеини

Суроватъчен протеин и чистото  месо,  съдържат високи нива на аминокиселини за изграждане и поддържане на мускулната тъкан. Хранителни добавки от суроватъчен протеин са налични в формите  концентрат изолат или хидролизат. Концентрата има по-малко мазнини, но съдържа лактоза и въглехидрати. В протеин изолата обаче, мазнините и лактозата, са отстранени. Хидролизата се абсорбира по-лесно, но по-скъпо. Постно говеждо месо се набавя от филето. Чисто свинско и агнешко месо се съдържат в филе, филе пържоли и джоланите.

Хранително съдържание

Суроватъчен протеин не съдържа витамини или влакна. Суроватъчен протеин не е пълноценна храна и не предоставя същото ниво на хранителни вещества, като целите храни например месото. Постно месо съдържа хранителни вещества като протеини, витамини от група В, витамин E, желязо, цинк и магнезий. Постното месо не съдържа въглехидрати и фибри, но има някои мазнини.

Доза протеин

Трябва да се яде около 1 грама протеин за всеки килограм телесно тегло всеки ден, според Университета на Калифорния в Лос Анджелис. Като допълнение, 20 до 25 грама суроватъчен протеин е подходящ за повечето хора, като спортисти може да се наложи да приемат два пъти тази сума по време на тежка тренировка или състезание. A порция чисто месо, която тежи 100 грама осигурява 21 гр до 24 грама протеин.

Готвене

Суроватъчният протеин не трябва да бъде приготвян и не може да се добавя в готови храни, такива като кремове, овесено брашно или картофено пюре. Суроватъчен протеин се добавя към протеиновите барове и в протеиновият прах или напитки. Месото е нужно да бъде приготвено и чистото месо е най-добре ако е задушено в продължение на няколко часа. Можете да намалите естествената масленост на месото дори повече, като отрежете видимите мазнини, готвите чрез печене или задушаване, вместо да пържите и задължително източете мазнината, след като месото е готово.
Whey протеин и постно месо са различни източници на протеин. Въпреки суроватъчен протеин може да бъде по-удобно в някои отношения, месо осигурява повече хранителни вещества, като витамини и минерали. Суроватъчен протеин, обикновено се използва като добавка към балансирана диета, а не като неразделна част от храната. Консултирайте се с лекар преди да приемате добавки суроватъчен протеин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>