Пчелно млечице при безпокойство

пчелно млечице

Пчелно млечице, да не се бърка с пчелен прашец, е млечно, пихтиесто съединение секретирано от работните пчели като храна за кралицата и ларвите. Пчелното млечице е известно повече с това, че добринася за повишаване на енергията и стимулиране на имунитета, но то съдържа хранителни вещества, които могат да повлияят на мозъка. Тревожните разстройства често произтичат от дисбаланса на невротрансмитерите или мозъчните химикали и се изострят от стреса. Тревожността може да бъде инвалидизираща, така че да се консултирайте с Вашия лекар, преди да се впуснете в употребата му.

Безпокойство и пчелно млечице

 

Дисбалансът на невротрансмитерите като серотонин, допамин и норадреналин е честа причина за изолирани пристъпи на тревожност или хронична тревожност. Повишената тревожност често се проявява като нервност, раздразнение, страх, повишена сърдечна честота и на изпотяване, разстроен стомах и безсъние. Тревожни разстройства понякога може да завършат в пристъпи на паника, които са екстремни епизоди на емоционален и физически стрес, които могат да доведат до сърдечни пристъпи, но само в редки случаи. Високите нива на ежедневния стрес може да разстроят нервната система и да се допринесе за химически дисбаланси и хронично безпокойство. Някои хранителни вещества в пчелно млечице могат да се борят с химическия дисбаланс в мозъка.

пчелно млечице

Кликнете на снимката за да купите пчелно млечице

Хранителните вещества в пчелно млечице

Пчелите майки се изхранват изключително от пчелното млечице, защото то е толкова питателно, че им позволява да растат два пъти по-големи и тежат около 60% повече от средната работна пчела. Освен това, те живеят около 40 пъти по-дълго в сравнение с другите пчели. Пчелното млечице генерира около 13% протеини, 15% въглехидрати и 6 процента липиди, включително и основни мастни киселини. По отношение на специфичните хранителни вещества, пчелното млечице е богато на много B-витамини, особено пантотенова киселина, ниацин и рибофлавин. Пчелното млечице е също добър източник на витамините С и Б-12, фолиева киселина, калций, мед, желязо, фосфор, калий, силиций, сяра, ацетилхолин, естроген, тестостерон, прогестерон, инозитол, всички есенциални аминокиселини и разнообразие на ензими.

Пчелното млечице и мозъчната химия

В допълнение към способността му да повишава имунитета, стимулира метаболизма, издига съдържанието на хемоглобин в кръвта и помага на храносмилането, пчелното млечице може да променят химията на мозъка предимно чрез действията на пантотенова киселина. Пантотенова киселина, или витамин Б-5, което често се нарича „стресов витамин“, защото се използва за синтезиране на коензим А, и е необходим за производството на невротрансмитерите ацетилхолин и умерения стрес и тревожност. Синтезът на хормона мелатонин, който е от съществено значение за регулиране на цикъла на съня и насърчаване на отдиха, също така изисква и пантотенова киселина. Ниацин, или витамин Б-3, има възможност да намалява кръвното налягане, премахва излишния адреналин и регулира хормоните, които се борят с физиологията на тревожността. Витамин В-12 и фолиевата киселина също играят важна роля за настроението и висшите мозъчни функции.

Пчелното млечице и неспокойството

Хранителните вещества, които се съдържат в пчелното млечице показват, че би могло да облекчи неспокойството, въпреки че не са валидирани научни доказателства, че то е ефективно за всяко човешко заболяване или разстройство. Пчелното млечице изглежда е от решаващо значение за здравето и благосъстоянието на пчелите, но клиничните изследвания са необходими, за да се разбере по-добре неговото въздействие върху хората. Други естествени средства, като например валериановия корен, може да има по-добър ефект на смекчаване на симптомите на тревожността, но трябва консултация с медицинско лице, за да ви помогне да прецените това, което е най-добро за вашата ситуация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>