Най-добрите източници на креатин

креатин източници

Креатинът е естествено срещаща се аминокиселина  Тя се съхранява в мускулите като фосфокреатин, мощна вещество готово бързо да бъде превърнато в ATP, основната енергия на организма. Креатинът най-често се използва по време на дейности с висока интензивност и краткотрайни, например – спринт. Тялото ви прави някои от неговите собствени нужди на креатин, но можете да получите креатин от вашата диета или хранителни добавки.

 

Креатин от месо от диви животни

Дивите животни се считат за най-богатият източник на природен креатин. Ще откриете  креатин в големите животни, включително антилопи, бизони, биволи, елени, лосове, лос и дива свиня, и по-дребни животни като зайци, катерици, бобър и опосум. Птици  като пъдпъдъци, фазани, диви патици, гъски и пуйки, също съдържат креатин.

Месо и риба

Крехко червено месо е друг природен източник на креатин. Смята се, че всеки килограм говеждо месо съдържа 5 г креатин, докато други червени меса съдържат 2 грама. Някои видове риба са източници на креатин. Сьомга, херинга и риба тон предлагат значителни количества креатин, с около 4,5 грама на един кг сурова риба. Те съдържат метионин и омега-3 мастни киселини, които участват в синтеза на креатин.

Човешкото тяло

Около половината от вашите креатинови запаси се произвеждат вътре в рамките на тялото. Бъбрекът започва процеса на производство чрез комбиниране на глицин и аргинин, за да се синтезират предшественик нарича GAA, или guanidonoacetic киселина. След това guanidonoacetic киселина се изпраща на черния дроб да се преобразува в креатин, кръвообращението транспортира креатин в тъканите на тялото, особено скелетните мускули, когато се съхранява за висока интензивност.

Креатин от хранителни добавки

Креатин добавки са широко използвани сред състезатели и бодибилдъри, тъй като служат  за подобряване на чистата мускулна маса, силата и подобряване на производителността. Можете да намерите креатин добавки в най-различни форми, включително прахове, течности, таблетки, капсули, напитки, енергийни барове. Консултирайте се с вашия лекар или треньор, преди да приемате някакви синтетични добавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>