Мелатонин и Валериан

мелатонин и валериан

Въпреки, че мелатонин е хормонално химично съединение, произвеждано от тялото, а валериан е билка, можете да вземете и двете като добавки за лечение на безсъние. Мелатонинът и валериан може да имат и други потенциални лекарствени употреби.

Ползи от Валериан и Мелатонин

Мелатонин и валериана имат потенциал за лечение на безсъние, главоболие и мигрена. Валериана  понякога също се препоръчва и за лечение на тревожност и стрес. От друга страна, мелатонинът има много други възможни употреби. Мелатонин може да  помогне за лечение на депресия, макулна дегенерация и глаукома, слънчеви изгаряния, деменция, сезонно афективно разстройство, късна дискинезия, епилепсия, фибромиалгия и саркоидоза.

Дозировка

Типичната доза на валериана е от 2 до 3 грама изсушена билка или от 270 до 450 мг от течен екстракт от половин до един час преди лягане срещу безсъние. При състояния на тревожност, можете да вземете валериан два пъти всеки ден с по-ниска доза., Защото тялото ви обикновено произвежда и освобождава мелатонин през през нощта, вие също трябва да го приемате като добавка преди лягане.Препоръчителна доза е 3 до 6 мг мелатонин около един или два часа преди лягане.

Кликнете на снимката за Мелатонин

Кликнете на снимката за Мелатонин

Функции

Валериана увеличава концентрацията на гама-аминомаслена киселина, GABA в мозъка, която има успокояващ ефект. Мелатонинът има по-сложни функции, макар и да се знае относително малко за действителните действия на мелатонин в организма. Създаден от епифизната жлеза в мозъка, мелатонин се създава за регулиране на настроението и съня и действа като мощен антиоксидант, за да се преборите свободните радикали. Хората, които страдат от безсъние, работят през нощта, имат заболяване на сърцето или страдат от депресия и шизофрения, най-вероятно  имат ниски нива на мелатонин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>