Колко витамин Б комплекс трябва да приема човек за един ден?

витамин б комплекс

Дозировка на Витамин Б комплекс

Витамин Б комплекс обикновено съдържа рибофлавин, пантотенова киселина, фолиева киселина, ниацин, биотин, тиамин, витамин Б-6 и витамин Б-12. Въпреки че повечето хора получават достатъчно витамини чрез своите диета, тези с ограничен или неправилен хранителен режим или тези с определени медицински състояния могат да се възползват от витамин Б комплекс под формата на хранителна добавка. Винаги говорете с Вашия лекар, за да се определи, ако е подходящ за вашата ситуация.

Погрешни схващания

Всички витамини са разтворими във вода, което означава, че излишните суми се отделят чрез урината и не се складират в тялото. Поради това, някои хора погрешно вярват, че приемането на твърде много разтворими витамини, няма да причини някакви неблагоприятни последици. Макар да е вярно, че е по-рисково да вземат високи количества мазнинно-разтворими витамини, като витамин А и витамин Е, водно-разтворимите витамини също могат да предизвикат нежелани реакции, когато се приемат в повече. Винаги трябва да знаете препоръчителната дневна надбавка, както и допустимите горни нива на прием, за всеки витамин, за да се уверете, че сте приели подходящото количество.

Препоръчителна дневна доза

Препоръчителните диетични надбавки, които са установени от Института по медицина, са въз основа на пол и възраст и трябва да се използват само като насока. Определените медицински състояния или начинът на живот могат да повлияят на препоръчителната сума на витамините, които вие трябва да получите. Общо казано, повечето здрави възрастни трябва да консумират около 2,4 мкг витамин Б-12, 1,3 до 1,7 мг витамин Б-6, 400 мкг фолиева киселина, от 14 до 16 мг ниацин, от 1,1 до 1,2 тиамин, 5 мг пантотенова киселина, от 1.1 до 1.3 на рибофлавин и от 25 до 30 мкг биотин. Повечето здрави възрастни, трябва да запазят приема колкото се може по-близо до тези суми, ако е възможно.

Допустими максимални нива на прием

Допустимите горни нива на прием е максималният размер на витамини или минерали, които можете да вземете, без да поемате риск от появата на неприятни странични ефекти. Въпреки че може да бъде от полза да приемате повече от препоръчителната доза на някои витамини с храната, никога не трябва да приемате повече от допустимите горни ниво на прием, освен ако не сте изрично инструктирани от лекар. Някои витамини, като витамин Б-12, тиамин, биотин, пантотенова киселина и рибофлавин, нямат допустими горни нива на прием. Това означава, че е малко вероятно да се наблюдават нежелани реакции при приема на тези витамини, дори ако приемате високи дози. Въпреки това, фолиева киселина, витамин Б-6 и ниацин имат приемливи горни нива на прием. Повече от 1000 мкг на ден фолиева киселина, 35 мг на ден на ниацин или 100 мг на ден на витамин Б-6 могат да доведат до неприятни странични ефекти. Избягвайте приема на витамин Б комплекс, която съдържа повече от тези суми.

Витамин Б комплекс цена

Кликнете на снимката за да купите Витамин Б комплекс

Твърде голям прием

Някои от възможните странични ефекти на твърде много на витамин Б комплекс включват изтръпване или зачервяване на кожата или временно увреждане на нервите в крайниците. Фолиевата киселина може да маскира дефицита на витамин Б12, или може да предизвика припадък при пациенти, приемащи антиконвулсивни лекарства, когато се приема в повече. Прилагането на твърде много витамин Б комплекс с течение на времето може да доведе до някои здравни проблеми, включително кожни проблеми, високи нива на кръвната захар, проблеми със сърцето, замъглено зрение, подагра и проблеми с черния дроб. Високите дози на тези добавки може да взаимодействат отрицателно с някои медикаменти. Ако сте консумирали прекалено много витамин Б комплекс и имате някакви необичайни странични ефекти, обадете се на Вашия лекар за съвет.

One Response to Колко витамин Б комплекс трябва да приема човек за един ден?

  1. emi hristova казва:

    Molq kajete, kakvo hap4e da vzema predi vitamina B kompleks zastoto me boli gastrita, a ina4e mi deistva dobre na nespokoinite kraka. Blagodarq

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>