Защо витамините са важна част от диетата

витамини здраве диета

Витамините са съединения, които са от съществено значение за нормалното функциониране на тялото. За да се получават  всички необходими витамини, трябва да се консумират разнообразни храни от всички  групи храни,  тъй като всяка  от тях съдържа различни хранителни вещества.  Ако това не е възможно, задължително трябва да се приемат допълнително витамини, под формата на хранителна добавка. Адекватният прием на витамини е важен  за профилактика на различни  заболявания, за нормалното  функциониране  на имунната система, за здравето на костите и производството на енергия.

Превенция на заболявания

Достатъчния  прием на витамини, помага за предотвратяване на редица хронични заболявания, а  дефицита на някой важен витамин,  може да увеличи риска от насъпване на такова заболяване. Недостатъчно витамин D, например, може да увеличи риска от остеопороза, сърдечни заболявания и някои видове рак. Въпреки че този витамин може да бъде частично получена от слънчева светлина, той често недостига в тялото, поради което е  особено важно да се приема допълнително от хората, които не се излагат достатъчно на слънцето.

Нормална имунна  функция

Няколко витамина  са свързани с изграждането на защитните сили на организма и осигуряват защита от болестотворни  нашественици. Витамин С, например, участва в контролирането на инфекциите,  и работи като антиоксидант в организма, защитавайки   клетките от увреждане. Витамин А също така играе роля за нормалната  имунна  функция, като стимулира производството на бели кръвни клетки, които са част от защитната система на организма.

Здраве за  костите

Витамин D работи ръка за ръка с калция,  за поддържане на здравето на костите и помага за предотвратяване на остеопорозата при възрастни,  и на рахита  при децата. Витамин К пък е необходим за изграждане на костите, и ниските му  нива водят до ниска костна плътност.

Производство на енергия

В витамините, които включват тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, биотин и витамини B-6 и Б-12, са важни за превръщането на храната която консумирате в енергия. Недостигът на някой  от тези витамини може да доведе до анемия, умора, слабост, и загуба на тегло.

Витамини за Вашето здраве може да си купите от тук http://www.fitneshrani.com/category/hranitelni-dobavki/vitamini/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>