Витамини и минерали против мускулни крампи (схващания)

витамини и минерали против мускулни схващания

Повечето хора получават крампи на краката в някакъв момент в живота си. Това може да се дължи на липса на определени витамини или минерали. Дори незначителна загуба на даден витамин или минерал могат да имат значително влияние върху вашето здравословно състояние. Витамините и минералите са необходими за вашите клетки да функционират правилно. Калий, калций и магнезий са особено важни за функционирането на мускулите, и недобър хранителен прием на тези минерали може да доведе до крампи на краката. Витамин B-12 и D, също са много важни за предотвратяване на крампи на краката.

Витамин Б12

Витамин Б12 е водно разтворим витамин, който участва в редица процеси на тялото. Изследователи в Tapei Медицински колеж в Тайван са открили, че витамин B-12 е ефективен при лечение на крампи на краката при 86 процента от хората. Тъй като Витамин Б12 е разтворим във вода, тялото не е в състояние да съхраняват големи количества от него. Редовните доставки от храненето са от съществено значение. Месо, яйца, млечни продукти и обогатени зърнени храни са добри източници на витамин B-12.

Калций и магнезий

Калцият и магнезият имат взаимно допълващи се отношения в тялото. Конкретно с мускулите, калцият предизвиква мускулите да се свиват и магнезият ги кара да се отпускат. Поддържането на достатъчно калций и магнезий в организма е от съществено значение и за двете функции. Например, без достатъчно магнезий, мускулите ви ще получат спазъм и няма да са в състояние да се отпускат. Според сегашните изследвания, при диета се получава адекватен калций, но не и богато съдържание на магнезий. Добавяне на пълнозърнести храни, семена, ядки, листни зеленчуци и боб към вашата диета ще подсигури достатъчен прием на магнезий.

Кликнете на снимката за да купите Калций

Кликнете на снимката за да купите Калций

Калий

Калият е основен минерал за функционирането на клетката. Той има много роли в организма, включително позволява на мускулите ви да функционират правилно и да растат. Недостатъчен прием на хранителен калий води до хипокалиемия. Мускулна слабост и спазми са един от основните симптоми на хипокалиемия. Въпреки че телесмоте спазми са най-честите, те могат да се появят и в други мускули. За да се гарантира получаването на достатъчно калий в диетата, не забравяйте да включите богати на калий храни като месо, млечни продукти, ядки, стафиди, банани, сладки картофи и грах.

Витамин Д

Витамин Д е мастно разтворим витамин, който се произвежда в тялото, когато сте изложени на слънчева светлина. Витамин Д  подпомага абсорбирането на калций и помага за поддържането на кръвните калциеви и фосфорни нива. Ниските нива на витамин D може да доведат до мускулна слабост и крампи. Остеомалация, или меки кости, състояние, причинено от ниски нива на витамин D могат да бъдат причинени от крампи на краката. Излизане на слънце и консумирането на храни като яйца, риба и говеждо месо, черен дроб, ще помогнат да предоставите на тялото този толкова съществен витамин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>