Антиоксиданти и ползи за здравето

антиоксиданти ползи

Хранителни вещества, като витамин С и витамин Е, бета-каротин и селен, заедно с други вещества в растителните храни, известни като фитохимикали са антиоксиданти, които могат да забавят или предотвратят увреждане на клетките на организма, което може да доведе до хронична и смъртоносни за здравето условия, като сърдечни заболявания и рак. Някои антиоксиданти могат също да засилват имунитета като помагат на тялото да се пребори с инфекциите и да защити кожата от преждевременно стареене. Антиоксиданти се намират в дълбоко оцветени пресни плодове, зеленчуци и други растителни храни като зърнени храни, ядки и чай.

Антиоксидантите предпазват от сърдечни заболявания

The American Heart Association (AHA) препоръчва диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци и други храни, които съдържат антиоксиданти, за да се помогне на борбата със сърдечно-съдови заболявания. Може да се използват и антиоксидантни хранителни добавки, тъй като има научни доказателства в подкрепа на идеята, че те имат благотворен ефект върху сърдечно-съдови заболявания.

Няколко проучвания показват, че антиоксидантите в червеното вино и грозде може да помогнат за намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, и AHA признава, че по-нататъшно проучване в тази област е заслужено. Тези проучвания също така казват, че пиенето на вино не трябва да замества упражненията и диетата, която съдържа изобилие на плодове и зеленчуци за увеличаване на добрия холестерол и намаляване лошия холестерол и кръвното налягане като средство за борбата с болести на сърцето.

Предпазват от рак

По същия начин, проучванията, които са започнали през 1970 г. показват, че антиоксиданта витамин бета-каротин (форма на витамин А в растителните храни) са показали, че яденето на оранжево и жълто-оранжеви зеленчуци и плодове, които съдържат това вещество, имат протективен ефект срещу рак на белия дроб . Последващи проучвания са показали обаче, че приемането на бета каротин като добавка може да увеличи риска от рак на белите дробове при пушачите.

Едно от първите проучвания, които да показват, че специфичен антиоксидант в определена храна може да помогне рак на борбата в Харвардския университет през 1995 г., където изследователите открили, че доматените продукти в диетата намалява риска от рак на простатата. По-нататъшните изследвания отсъджат в полза на антиоксидант в доматите, известен като ликопен. Ликопенът е съсредоточен в доматени супи, сосове, доматено пюре и други продукти от домати и също е на разположение в по-малки количества в пресни домати, диня и розов грейпфрут.

Повишаване на имунитета

Способността на витамин С, за да се намали тежестта на обикновената настинка е показателно за влиянието му върху имунната система, според експерти. Повечето плодове и зеленчуци осигуряват някои витамин С. Цитрусови плодове, киви, домати и чушки са особено добри източници.

Кликнете на снимката за да купите мощният антиоксидант Акай

Кликнете на снимката за да купите мощният антиоксидант Акай

Борба със стареенето

Въпреки че не е доказано, че антиоксидантите всъщност могат да увеличат продължителността на живота на никого, те предпазват от някои от дегенеративни ефекти върху тялото на свързани с възрастта заболявания, които могат да доведат до преждевременна смърт. Изследвания върху лабораторни животни  показват, че диета с високо съдържание на антиоксиданти, особено тези, които са намерени в боровинки, ягоди и спанак също могат да помогнат в борбата загуба на мозъчната функция, свързана с процеса на стареене.

Яденето на диета, която включва разнообразие от пресни, дълбоко оцветени плодове и зеленчуци, като броколи, спанак, домати, сладки пиперки, моркови, манго, киви, ягоди и пъпеш и други растителни храни, като зърнени храни, бобови растения (боб, леща и грах) и ядки, е най-безопасният и най-ефективният начин да се повиши вашата доставка на антиоксиданти и да пожънем ползите за здравето.

One Response to Антиоксиданти и ползи за здравето

  1. Е, то се знае- зеленчуци, който не яде…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>