Пробиотик и пробиотици – същност и предназначение

пробиотици

Пробиотиците или „приятелските“ бактерии, предлагат разнообразие от ползи, особено в рамките на храносмилателната и имунната системи. Пробиотиците, открити в храни и хранителни добавки, работят по същият начин като тези, открити в естествено състояние в стомашно-чревния тракт. Пробиотиците работят за възстановяване на симбиозата между вредни и полезни бактерии в червата, като по този начин укрепват здравето и предотвратяват появата на заболяването.

Пробиотици


Пробиотици се описват  като живи микроорганизми, които когато се прилагат  в достатъчни количества, предоставят полза за здравето. Повечето пробиотици и бактерии имат функция в същи

пробиотици

пробиотици

я капацитет като тези, намерени в естествено състояние в човешките черва. Повечето пробиотични бактерии са с произход от два щама: Lactobacillus и Bifidobacterium. Въпреки това, има разлика в броя на различните видове в рамките на всеки един от щамовете. Всеки пробиотичен щам насърчава оптимално здраве в домакина по различен начин.

Приятелски бактерии, като пробиотични щамове, са от жизненоважно значение за доброто здраве на имунната система, защита от болестотворни микроорганизми, премахване на токсични материали, както подпомагане на храносмилането, усвояването и метаболизма на храна и хранителни вещества. Тялото е пълно с микроорганизми, бактерии живеят в и върху кожата, в стомашно-чревния тракт, дихателната система и пикочните пътища. Микрофлората във всяка от тези области се различават, затова има разлика в бактериалните организми, които ги населяват. Следователно, хората имат своя собствена смес от полезни бактерии.

Приятелски бактерии, като пробиотични щамове, са от жизненоважно значение за доброто здраве на имунната система, защитата на болестотворни микроорганизми, премахване на токсични материали, както и на храносмилането, усвояването и метаболизма на храна и хранителни вещества. Взаимодействията между микроорганизми и тялото са от решаващо значение за здравето и благополучието.

пробиотици цена

Кликнете на снимката за да купите най-добрите пробиотици

Симбиоза на пробиотици

В човешкото тяло има постоянен акт на балансиране между приятелски и вредни бактерии. Този баланс може да се наруши по два начина. Първият е използването на антибиотици, които убиват полезните бактерии, заедно с вредните бактерии в червата. Наличието на неприятелски микроорганизми, като болестотворни бактерии, дрожди и гъбички, също може да нарушава баланса. Пробиотиците се използват за възстановяване на симбиоза между приятелските и вредни бактерии. Пробиотиците са били използвани за профилактика и лечение на заболявания на храносмилателната и имунната системи.

Пробиотичните ползи

Пробиотиците не само засилват процеса на храносмилането, но също така и поддържат имунната система. В храносмилателната система, пробиотици помагат за лечение на диария, вагинални инфекции, екзема при деца и раздразнено дебело черво; абсорбират и производството на витамини и минерали, както и управление на чревни инфекции бързо. Пробиотиците насърчават  имунитета чрез намаляване на възникване на рак на пикочния мехур, увеличаване на производството на антитела  и подобряване на цялостното здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>