Tag Archives: l-carnitine

Как работи Л-Карнитин

l-carnitine ефекти

Л-карнитинът е водоразтворима  аминокиселина, която  се използва от организма да обработва мазнините. Л-карнитина   подпомага производството на енергия чрез транспортиране  на дълговерижните  мастни киселини в митохондриите, така че те се разграждат и се използват  за енергия. Тялото Ви може да произвежда л-карнитин само, а в повечето случаи и достатъчно, но понякога е нужен и допълнителния му прием.

Как работи л-карнитина?

Л-карнитина  транспортира мастните киселини в митохондриите –  енергийните центрове на клетките. Там, мазнините се  трансформират  в енергия, чрез процес, наречен окисляване. Всичко това се случва без усилие от ваша страна. Според  някои специалисти, болестта диабет тип 2 е свързана с дефект на процеса  окисляване, което показва че л- карнитина може да бъде полезен за лечението на тази болест.

 Отслабване с л-карнитин

Тялото  Ви може да използва  няколко вещества за производство на енергия, но обикновено се насочва към тези, които са  най-лесно достъпни.  Л-карнитина  доставя мазнините директно в митохондриите, където те  се използват  като гориво. Този процес с участието на карнитина, улеснява  загубата  на тегло. Също така, л-карнитина  намалява катаболизма и  повишава издръжливостта, и мускулната маса. Поради тази причина, някои спортисти приемат добавки с л-карнитин – така подобряват  производителността си.

L-Carnitine доза и предозиране

l carnitine 1

L-Carnitine или карнитин, подпомага метаболизма на мазнините, превръщането на мазнините в енергия. Черния дроб и бъбреците произвеждат карнитин и това, което не е използвано веднага се съхранява. Имате доставки на карнитин в сърцето си, мозъка и мускулите около костите ви. Мъжете също съхраняват L-Carnitine в спермата им. Това хранително вещество е на разположение в добавка като форма за лечение на определени условия. Не го приемайте без лекарско предписание на Вашия лекар, за предотвратяване на последиците от предозиране.

Прием на L-Carnitine

L-Carnitine не се смята за основна хранителна съставка, защото не е нужно да го получите от вашата диета. Въпреки че някои храни осигуряват карнитин, тялото ви го произвежда и само. Университетът на Мерилендският Медицински център, обаче, изброява различни дозировки за карнитин, когато използвате добавката за лечение на определени здравни условия. За да се предотврати предозиране, трябва да ограничите приема на не повече от 3 грама в един ден. Въпреки че прекомерното количество L-Carnitine не причинява токсичност, тя предизвиква странични ефекти.

L-carnitine срещу целулит

L-carnitine срещу целулит

Целулитът е набръчкване на кожата, поради избиване на мазнините нагоре и притискане на съединителната тъкан надолу. Често срещано погрешно схващане е, че трябва да бъдете с наднормено тегло да развиете целулит. Наддаването на тегло може да направи целулита се откроява, но самото наднормено тегло от само себе си не предизвиква целулит. L-carnitine е естествено хранително вещество, произвеждано от организма. Също така е доказано като средство за лечение на целулит.

Развитие на целулит

Под кожата ви е мрежа от фиброзна тъкан, много подобна на формата на решетка. Тя е тази съединителна тъкан, която държи кожата на мястото. Всеки човек има мазнини, независимо от теглото. Когато тялото ви трупа мазнини, то ги създава в две разновидности – висцерални и подкожн. Висцералните мазнини се увиват около тялото на системи за осигуряване на защита, но подкожната мастна тъкан е това, което виждате под кожата. Целулитът се образува, когато подкожна мастна тъкан избутва нагоре през „мрежата“ (фиброзната тъкан). Мазнините създават малки джобове между влакната, като издутина. Това набръчкване е ефект от целулита.

L-Carnitine

 

L-carnitine е важен хранителен елемент за организма. Това е компонент в обмяната на веществата,който работи за транспорт на това, от което имате нужда за производство на енергия. Университетът на Мерилендският Медицински център съобщава, че повечето хора произвеждат достатъчно L-carnitine без допълнителни добавки. L-carnitine е също в редица продукти, които обещават да намалят целулита.

Теория за L-carnitine

Теорията зад използването на L-carnitine, за да се отърве тялото от целулита се основава на термогеният ефект. Термогенията е система за загуба на тегло, която използва природни съединения като L-carnitine за да се увеличи енергийният разход.  Загубата на тегло ще намали появата на целулит, но няма да го премахне изцяло. Няма начин да се предотврати образуването на целулит или напълно да го изкорени.