Tag Archives: колаген

Колаген и функции на колагена

колаген ефект

Колагенът е важен протеин, който може да се намери в цялото тяло. В действителност, той  се съдържа  във всяка  съединителната тъкан в тялото Ви, започвайки  от кожата и костите, по целия път надолу към вашите органи и кръвоносни съдове. Колагена  има няколко основни функции в организма:

Кожа

Една  от най-забележимите функции на колагена, е подкрепата  която предоставя на вашата кожа. Според специалистите, колагена  съставлява приблизително 80% от сухото тегло на кожата Ви. Колагенът осигурява здрава  структура  на кожата, и работи ръка за ръка с друг протеин, наречен еластин. Действайки синергично в екип, двата протеина  осигуряват  на кожата  гъвкавост и еластичност.

Кости

Колаген – течен или на таблетки?

колаген

Какво е колаген?

Колаген е вещество, което е естествено, намиращо се в тялото. Колаген е вид протеин, който играе роля за поддържане здрави ставите, мускулите, хрущялите, кожата и сухожилията. Без колаген кожата няма да е еластична и добре изглеждаща.

Колагенът е главното вещество, което поддържа хрущяла, ставните връзки и сухожилията. Когато колагена намалее в нашето тялто, нашите стави стават твърди и болезнени, като за всичко това е виновен възрастта, защото след края на 20те години, производството на колаген намалява с всяка година.
Лошото е, че не може да си набавим колаген от храната. За целта – увеличаване нивата на колаген, трябва нашето тяло само да ги синтезира. Ние може да му помогнем чрез приема на колаген като хранителна добавка.