Tag Archives: здраве

За какво помага Масло от Вечерна Иглика

масло от вечерна иглика за здраве

Маслото  от вечерна иглика се извлечено от семената на растението Oenothera biennis. Някои хора използват това масло или като лек за различни болестни състояния, или като хранителна добавка, която осигурява омега-6 мастни киселини, и гама линоленова киселина.

Лечение на кожни болести

Повече от 30 изследвания доказват ефективността на  добавките с масло от  вечерна иглика, за облекчаване на симптомите на екзема и дерматит . Маслото  също може  да бъдат ефективно, за лечение на кожни обриви и уртикария, а също така на псориазис.

Защо витамините са важна част от диетата

витамини здраве диета

Витамините са съединения, които са от съществено значение за нормалното функциониране на тялото. За да се получават  всички необходими витамини, трябва да се консумират разнообразни храни от всички  групи храни,  тъй като всяка  от тях съдържа различни хранителни вещества.  Ако това не е възможно, задължително трябва да се приемат допълнително витамини, под формата на хранителна добавка. Адекватният прием на витамини е важен  за профилактика на различни  заболявания, за нормалното  функциониране  на имунната система, за здравето на костите и производството на енергия.

Превенция на заболявания

Достатъчния  прием на витамини, помага за предотвратяване на редица хронични заболявания, а  дефицита на някой важен витамин,  може да увеличи риска от насъпване на такова заболяване. Недостатъчно витамин D, например, може да увеличи риска от остеопороза, сърдечни заболявания и някои видове рак. Въпреки че този витамин може да бъде частично получена от слънчева светлина, той често недостига в тялото, поради което е  особено важно да се приема допълнително от хората, които не се излагат достатъчно на слънцето.

Антиоксиданти и ползи за здравето

антиоксиданти ползи

Хранителни вещества, като витамин С и витамин Е, бета-каротин и селен, заедно с други вещества в растителните храни, известни като фитохимикали са антиоксиданти, които могат да забавят или предотвратят увреждане на клетките на организма, което може да доведе до хронична и смъртоносни за здравето условия, като сърдечни заболявания и рак. Някои антиоксиданти могат също да засилват имунитета като помагат на тялото да се пребори с инфекциите и да защити кожата от преждевременно стареене. Антиоксиданти се намират в дълбоко оцветени пресни плодове, зеленчуци и други растителни храни като зърнени храни, ядки и чай.

Антиоксидантите предпазват от сърдечни заболявания

The American Heart Association (AHA) препоръчва диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци и други храни, които съдържат антиоксиданти, за да се помогне на борбата със сърдечно-съдови заболявания. Може да се използват и антиоксидантни хранителни добавки, тъй като има научни доказателства в подкрепа на идеята, че те имат благотворен ефект върху сърдечно-съдови заболявания.

Няколко проучвания показват, че антиоксидантите в червеното вино и грозде може да помогнат за намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, и AHA признава, че по-нататъшно проучване в тази област е заслужено. Тези проучвания също така казват, че пиенето на вино не трябва да замества упражненията и диетата, която съдържа изобилие на плодове и зеленчуци за увеличаване на добрия холестерол и намаляване лошия холестерол и кръвното налягане като средство за борбата с болести на сърцето.