Tag Archives: витамини

Защо витамините са важна част от диетата

витамини здраве диета

Витамините са съединения, които са от съществено значение за нормалното функциониране на тялото. За да се получават  всички необходими витамини, трябва да се консумират разнообразни храни от всички  групи храни,  тъй като всяка  от тях съдържа различни хранителни вещества.  Ако това не е възможно, задължително трябва да се приемат допълнително витамини, под формата на хранителна добавка. Адекватният прием на витамини е важен  за профилактика на различни  заболявания, за нормалното  функциониране  на имунната система, за здравето на костите и производството на енергия.

Превенция на заболявания

Достатъчния  прием на витамини, помага за предотвратяване на редица хронични заболявания, а  дефицита на някой важен витамин,  може да увеличи риска от насъпване на такова заболяване. Недостатъчно витамин D, например, може да увеличи риска от остеопороза, сърдечни заболявания и някои видове рак. Въпреки че този витамин може да бъде частично получена от слънчева светлина, той често недостига в тялото, поради което е  особено важно да се приема допълнително от хората, които не се излагат достатъчно на слънцето.

Хранителни добавки за фитнес

фитнес хранителни добавки

Ако сте атлет, който се опитва да поддържа фитнес форма или изграждане на мускули, може да потърсите здравословни хранителни добавки, за да ви помогнат да постигнете целите си. Витамини, добавки за отслабване и за изграждане на мускулите, може определено да ви допаднат за целите ви. Преди да закупите скъпи хапчета и прахове, обаче, разбeрете първо вашите нужди, тъй като те могат да се различават от тези на вашите приятели или тренировъчни партньори. Направете си домашното, за да определите коя хранителна добавка ще ви свърши работа съобразно целите ви.

Витамини

Витаминовите хранителни добавки ще ви помогнат да поддържате добре балансирана диета, пълна с всички необходими хранителни вещества. Може да откриете, че е трудно да получите точното количество хранителни вещества само от храната. Витамини като хранителни добавки помагат за предотвратяване на пропуски, които могат да нарушат способността Ви да се упражнявате и да останате здрави. Витамини помагат за подобряване на метаболизма на тялото. Преди да започнете нови витамини, консултирайте се с вашия лекар.

фитнес хранителни добавки

Фат бърнъри

Фат бърнърите за изгаряне на мазнини и добавките за отслабване са направени така, че да ви помогнат да контролирате апетита си и да се засили вашия метаболизъм. Подтискане на апетита прави по-лесно да се придържате към по-ниско калориен прием, когато сте на диета. Добавки, които стимулират метаболизма ви помогат да изгаряте мазнините и ще ви дадат повишена енергия. Изберете продукт, който ви помага да губите мазнини и не само вода или мускул. Внимателно проверете пълния списък на съставките на всяка добавка преди да я закупите.

Спортни хранителни добавки

Качествените спортни хранителни добавки са проектирани да работят със средствата на тялото ви да се намали чувството на умора и стрес. Атлетите използват тези продукти, за да им помогнат със сила, бързина и издръжливост. Протеин и аминокиселинни продукти могат да бъдат взети преди тренировка за увеличаване на издръжливостта или като възстановяващ инструмент след това. Изберете между фармацевтични или натурални продукти. Пазарът изобилства с продукти, които обещават да помогнат да изгорите мазнините, увеличението на енергията, изграждането на мускули, да ви дадат пред-тренировъчен тласък или да Ви помогнат с възстановяването след тренировка, но това ще отнеме значително време, за да определите кои от тях могат да допринесат за вашите цели.

Хранителни добавки за изграждане на мускули

Три добавки могат да помогнат, ако вашата програма включва вдигане на тежести и искате да изградите повече мускули: протеин, креатин и глутамин. Протеин осигурява аминокиселини, градивните елементи на мускулите. Ако не може да отговорите на повишените нужди от протеин чрез диетата, закупуване на протеинови хапчета, прахове, шейкове и барове може да помогне. Креатинът е естествена субстанция в тялото , която увеличава способността Ви да извършвате повече повторения и да се вдигне по-голяма тежест. Глутаминът помага на тялото ви да се възстанови по-бързо след тренировка.

Мултивитамини, които карат косата да расте

витамини за коса

Мултивитамини

Растежът на косата има много общо със здравето. Средно, косата на здравия човек расте с около половин сантиметър на месец, или шест сантиметра на година. Сред най-добрите начини да се гарантира здравословен темп на растежа на косъма е да се уверете, че тялото ви е щедро снабдено с витамини, минерали и други основни хранителни вещества, които могат да подобрят здравето и растежа на косъма. Въпреки, че мултивитамините няма да удължат косата за кратко време, то те могат да гарантират, че косата расте в естествена норма и остава здрава и силна, свеждайки до минимум проблемите, които могат да забавят процеса, като сухота, цъфтеж на косата и счупване.

Селен – важен антиоксидант

селен, витамини за коса

Селенът е микроелемент, който е от съществено значение за доброто здраве. Препоръчваният дневен прием на селен е 55 микрограма за мъже и жени. Естествени източници на селен са бразилски ядки, мляко, млечни продукти, риба тон, треска, говеждо месо, птиче месо, яйца, тестени изделия, орехи, сирене, кафяв ориз, обогатен бял ориз, бирена мая, хляб и зърнени храни. Селенът изпълнява няколко функции в организма.

Селен като един от силните Антиоксиданти

Селенът помага в производството на специални протеини, известни като селено-протеини, които са антиоксидантни ензими, които помагат за предотвратяване от уврежданена клетките от свободните радикали. Някои изследователи смятат, че селенът е полезем и в подпомагането на защитата на организма срещу някои видове рак. Текущи проучвания показват, че смъртните случаи от рак са по-рядко срещани при хора с високи нива на селен в кръвта.

Храни богати на витамин Б12

витамин б12 храни

Витамин Б12

Витамин Б12, известен също като цианокобаламин или кобаламин, е основна хранителна съставка, участваща в много метаболитни пътища. Препоръчителната дневна доза на витамин Б12 е 2,4 микрограма на ден за възрастни над 19-годишна възраст. На бременните и кърмещи жени се препоръчва да се консумират малко повече, 2.6 и 2.8 микрограма, съответно.

Повечето хора са в състояние да отговорят на техните нужди от витамин Б12 само чрез диета,но и добавките често са необходими. Въпреки това, някои групи от населението може да искат да обмислят включването на обогатени храни в диетата си или В12 добавки. С нарастването на възрастта на хората настъпват промени в храносмилателната система и по-малко В12 се абсорбира от храните. В резултат, обогатените храни и хранителните добавки могат да бъдат най-добрият източник на витамин Б12 за възрастни над 50-годишна възраст.

Витамини и минерали против мускулни крампи (схващания)

витамини и минерали против мускулни схващания

Повечето хора получават крампи на краката в някакъв момент в живота си. Това може да се дължи на липса на определени витамини или минерали. Дори незначителна загуба на даден витамин или минерал могат да имат значително влияние върху вашето здравословно състояние. Витамините и минералите са необходими за вашите клетки да функционират правилно. Калий, калций и магнезий са особено важни за функционирането на мускулите, и недобър хранителен прием на тези минерали може да доведе до крампи на краката. Витамин B-12 и D, също са много важни за предотвратяване на крампи на краката.

Цинк и Витамин С

витамин с и цинк

Цинк е минерал, който е бил използван по време на войни за да се помогне за  зарастването на раните и   в помощ за здрава имунна система. Витамин С или аскорбинова киселина също играе ключова роля в зарастването на раните и е необходим за правилното усвояване на желязото. Витамин С помага в растежа и възстановяването на тъканите и помага за  зъбите и костите .

Функция на Витамин С

Витамин С и цинкът имат антиоксидантни свойства, които помагат  и защитават клетките от увреждане причинени от свободните радикали. Свободните радикали може да ускорят стареенето и да ви направят уязвими към редица здравословни проблеми и заболявания като рак и сърдечно- съдови.

Добри хранителни източници на витамин E

витамин е

Витамин Е е хранителен микроелемент (необходим в много малки количества), който идва в осем форми и се характеризира с високо  ниво на биологична активност. Алфа-токоферол е най-активната и единствената форма, призната за да отговаря на човешките изисквания. Витамин Е е важен  за човешкото здраве. Той се намира в голямо разнообразие от растителни храни. Ядки, семена и растителни масла са сред най-добрите хранителни източници.

Значение и функции на витамин Е

Vitamin B12 таблетки

витамин б12

Vitamin B12

Витамин B12  е необходим в производството на червени кръвни телца и поддържането на червените кръвни клетки и стимулира на апетита, насърчаване на растежа и освобождаването на енергия. Той често се използва от възрастните хора, за да даде тласък на енергия, съдейства за предотвратяване на психическо влошаване и помага с ускоряване на мисловните процеси. Някои хора са на мнение, че Витамин Б12 помага за изчистването на инфекции и  предоставя защита срещу алергии и рак. Този витамин се използва също и в метаболизма на мазнини, протеини и въглехидрати.

Витамин Ц – Аскорбинова киселина

витамин ц аскорбинова киселина

Витамин Ц – Аскорбинова киселина

Витамин Ц е необходим за синтеза на колаген в съединителната тъкан, невротрансмитерите, стероидните хормони, карнитин, превръщането на холестерола в жлъчни киселини и повишаване бионаличността на желязото. Витамин Ц е антиоксидант и помага за защита на тялото срещу замърсителите.