Tag Archives: антиоксиданти

Антиоксиданти и ползи за здравето

антиоксиданти ползи

Хранителни вещества, като витамин С и витамин Е, бета-каротин и селен, заедно с други вещества в растителните храни, известни като фитохимикали са антиоксиданти, които могат да забавят или предотвратят увреждане на клетките на организма, което може да доведе до хронична и смъртоносни за здравето условия, като сърдечни заболявания и рак. Някои антиоксиданти могат също да засилват имунитета като помагат на тялото да се пребори с инфекциите и да защити кожата от преждевременно стареене. Антиоксиданти се намират в дълбоко оцветени пресни плодове, зеленчуци и други растителни храни като зърнени храни, ядки и чай.

Антиоксидантите предпазват от сърдечни заболявания

The American Heart Association (AHA) препоръчва диета с високо съдържание на плодове, зеленчуци и други храни, които съдържат антиоксиданти, за да се помогне на борбата със сърдечно-съдови заболявания. Може да се използват и антиоксидантни хранителни добавки, тъй като има научни доказателства в подкрепа на идеята, че те имат благотворен ефект върху сърдечно-съдови заболявания.

Няколко проучвания показват, че антиоксидантите в червеното вино и грозде може да помогнат за намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, и AHA признава, че по-нататъшно проучване в тази област е заслужено. Тези проучвания също така казват, че пиенето на вино не трябва да замества упражненията и диетата, която съдържа изобилие на плодове и зеленчуци за увеличаване на добрия холестерол и намаляване лошия холестерол и кръвното налягане като средство за борбата с болести на сърцето.

Селен – важен антиоксидант

селен, витамини за коса

Селенът е микроелемент, който е от съществено значение за доброто здраве. Препоръчваният дневен прием на селен е 55 микрограма за мъже и жени. Естествени източници на селен са бразилски ядки, мляко, млечни продукти, риба тон, треска, говеждо месо, птиче месо, яйца, тестени изделия, орехи, сирене, кафяв ориз, обогатен бял ориз, бирена мая, хляб и зърнени храни. Селенът изпълнява няколко функции в организма.

Селен като един от силните Антиоксиданти

Селенът помага в производството на специални протеини, известни като селено-протеини, които са антиоксидантни ензими, които помагат за предотвратяване от уврежданена клетките от свободните радикали. Някои изследователи смятат, че селенът е полезем и в подпомагането на защитата на организма срещу някои видове рак. Текущи проучвания показват, че смъртните случаи от рак са по-рядко срещани при хора с високи нива на селен в кръвта.

Хранителни източници на Коензим Q10

коензим q10 в храната

Коензим Q10 се произвежда естествено в тялото ни. Най-голяма концентрация от Коензим Q10 има в  панкреаса, бъбреците, черния дроб и сърцето. Хранителното вещество Коензим Q10 е известно като един от най-силните антиоксиданти и се използва за да засилим имунната система, да се борим инфекциите и да защитим нашите сърца и тъкани. Коензим Q10се използва и за растежа и за защита на клетките от увреждане, което може да доведе до рак. Съществува голямо разнообразие от храни, които можете да ядете, за да получите необходимите хранителни вещества.

Ликопен – мощен антиоксидант за вашето здраве

ликопен

Ликопен е антиоксидант, пигмент, който се съдържа в домати, червени чушки, грейпфрут, диня и други зеленчуци и плодове с  техните характерни ярки розови или червеникави нюанси. Този  каротеноиден хранителен елемент се среща често в западните  диети, тъй като тези храни се използват в много ястия, включително и сосове за паста. Ликопенът е естествено присъствашкия организъм, кожата, черния дроб, белите дробове, надбъбречните жлези, дебелото черво и  простатната жлеза. Това хранително вещество има няколко полезни свойства и  дори  противоракови ефекти, въпреки че изследването все още не е убедително.

Дават ли антиоксидантите енергия?

антиоксиданти

 

Енергия от антиоксиданти

Въпреки факта, че антиоксидантите не съдържат калории, тялото ви трябва да поддържа добро ниво на енергия, като има  диета богата на тях. Вредата от свободните радикали намалява качеството на здравето, което често води до чувство на умора и слабост. Увеличаването на приема на антиоксиданти подобрява здравето, като по този начин се получава подобряване на енергийната нива.В допълнение, поддържане на добро здраве като цяло от ядене на много храни с високо съдържание на антиоксиданти може да помогне за предотвратяване на загуба на енергия, която често съпътства стареенето.

Зелен чай цена

зелен чай цена

Каква е цената на зелен чай на капсули?

Зелен чай е сравнително достъпна и евтина хранителна добавка за тонизиране, енергизиране и предпазване от свободни радикали. Цената варира в зависимост брой на капсулите, качеството, произхода. Обикновено може да се намери от 14 до 30 лв за опаковка и нагоре. Но не цената е фактора, а по-точно огромните ползи за здравето, които екстракта от зелен чай предлага.