Суроватъчен протеин и възстановяване на мускулите

суроватъчен протеин и възстановяване

Суроватъчният протеин е форма на протеина, получена от мляко. Протеинът е известен като пълноценен протеин, което означава, че съдържа всички аминокиселини, необходими за ежедневните функции на тялото ви. Докато другите храни, които съдържат протеини, може да имат и съдържание от аминокиселини, суроватъчния протеин има всички – включително и разклонена верига аминокиселини, които може да помогнат на мускулите ви да се възстановят след тренировка.

Как мускулите се разграждат

Докато мускулното разграждане може да звучи като нещо страшно, всъщност така тялото ви расте по-силно. Когато тренирате, мускулните влакна развиват малки сълзи и се разграждат. Това е една от причините, поради които може да се чувстват болки, след като тренирате сърдечно-съдови упражнения или вдигате тежести. Вашето тяло изисква мускулно изграждащи хранителни вещества – в идеалния случай протеин – за да се възтанови.

Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин се смята за един от най-добрите протеини за възстановяване на мускулите, защото това е протеин, класиран високо за неговата бионаличност. Това означава, че тялото е в състояние да поеме висок процент на суроватъчен протеин за използване от мускулите ви. Също така, суроватъчният протеин съдържа най-разклонена верига аминокиселини, като левцин, изолевцин и валин, от който и да е, друг източник на протеини. Това е от полза в мускулното възстановяване, тъй като организмът използва аминокиселини с разклонена верига по-бързо, отколкото други аминокиселини, така че времето за възстановяване на мускулите е съкратено.

Как да го използвате

Суроватъчен протеин може да бъде закупен в прахообразна форма, енергийни барове или спортни напитки, от повечето хранителни магазини. Най-малко 10 грама може да стимулират синтеза на мускулите. За най-добри резултати за възстановяване на мускулите, консумирайте суроватъчен протеин в рамките на един час след приключване на упражненията. Ако използвате протеин на прах, можете да го забъркате в протеинов шейк или да добавите към кисело мляко или пълнозърнеста закуска след хранене. За засилване на мускулите и оползотворяване на енергията, смесете суроватъчният протеин с въглехидратен източник – тялото ви ще го използва, заедно със суроватъчния протеин, за да изградите отново мускулите си дори по-бързо. Парче плод, като например банан или плодовете, може да помогне.

Кликнете на снимката за да купите качествен суроватъчен протеин AllWhey

Кликнете на снимката за да купите качествен суроватъчен протеин AllWhey

Какво можете да очаквате

Когато консумирате суроватъчен протеин след упражнения, може да очаквате да чувствате по-малко болки след тренировка. Макар че бихте могли да усетите известна болезненост, бързодействащия характер на суроватъчния протеин трябва да сведе до минимум тези ефекти. Суроватъчния протеин, също помага за изграждане на чистата мускулна маса по-бързо, отколкото ако не се консумира протеин след тренировка. Суроватъчния протеин съдържа необходимите аминокиселини, които тялото ви може да използва, за да се възтанови, като по този начин повишавате мускулната си маса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>