Сок от червена боровинка и здравето

червена боровинка

Червените боровинки са не само добър източник на фибри и витамин С, но те също притежават и антиоксидантни съединения, известни като проантоцианиди, които са отговорни за повечето от техния ефект върху здравето. Проучванията показват, че консумирането на сок от червени боровинки може да осигури много ползи, които подобряват цялостното здраве.

Ползи от червена боровинка

Здравеопазване на кръвоносните съдове

Сока от червени боровинки може да предпазва от сърдечно-съдови заболявания, според изследователите от университета „Queen Mary“ в Лондон. Те отчетоха в издаването на „вестник на земеделието и хранителната химия“, че проантоцианидите подобряват функцията на кръвоносните съдове, като намаляват синтеза на вазоконстрикторите ендотелин-1, (ЕТ-1), който свива кръвоносните съдове и намалява притока на кръв.

HDL холестерол

Липопротеин с висока плътност, или HDL, е посочен като добър холестерол, тъй като премахва излишния лош LDL холестерол от тялото. Изследователи от университета Лавал са открили, че при мъжете с наднормено тегло с повишени нива на холестерол, консумиращи ежедневно по една чаша сок от червени боровинки в продължение на 12 седмици, се наблюдава увеличение на нивата на HDL-холестерола.

Инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища са причинени от бактерии, като Е. коли. Изследователи от Политехническия институт в Уорчестър са открили, че сок от червена боровинка попречва на Е. коли от образуване на биофилми, които са пластове, които позволяват на бактериите да растат и да се размножават. Предотвратяването на Е. коли от образуване на биофилми е първата стъпка в спиране на инфекциите на пикочните пътища.

червена боровинка цена

Кликнете на снимката за да купите червена боровинка

Стоматологично здраве

В изследвания, отчетени през януари 2006 г. издаването на списание „Научни изследвания кариес“, учени от Университета Rochester Medical Center изследвали въздействието на сока от червени боровинки при кариеси.Те открили, че сокът от червени боровинки е ефективен за предотвратяване на бактериите да образуват плака върху зъбните повърхности, което увеличава риска образуване на кариеси. Изследователите не са сигурни за съединенията, отговорни за резултатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>