Селен – важен антиоксидант

селен, витамини за коса

Селенът е микроелемент, който е от съществено значение за доброто здраве. Препоръчваният дневен прием на селен е 55 микрограма за мъже и жени. Естествени източници на селен са бразилски ядки, мляко, млечни продукти, риба тон, треска, говеждо месо, птиче месо, яйца, тестени изделия, орехи, сирене, кафяв ориз, обогатен бял ориз, бирена мая, хляб и зърнени храни. Селенът изпълнява няколко функции в организма.

Селен като един от силните Антиоксиданти

Селенът помага в производството на специални протеини, известни като селено-протеини, които са антиоксидантни ензими, които помагат за предотвратяване от уврежданена клетките от свободните радикали. Някои изследователи смятат, че селенът е полезем и в подпомагането на защитата на организма срещу някои видове рак. Текущи проучвания показват, че смъртните случаи от рак са по-рядко срещани при хора с високи нива на селен в кръвта.

Имунната система

Селенът поддържа функциите на имунната система. Имунната система, помага за защитата на тялото срещу микроорганизми като бактерии, вируси и гъбички. Селенът помага за защитата на тялото от отровните ефекти на вредни вещества като тежки метали. Селенът също стимулира производството на антителата, след като получите ваксинация.

Функцията на щитовидната жлеза и плодородието

Селенът помага за регулиране на функцията на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза произвежда тиреоидни хормони, които помагат да се контролира обмяната на веществата и други важни процеси в организма. Липсата на селен може да доведе до хипотиреоидизъм. Селенът е важен и за плодовитостта при мъжете. Селенът също помага на тестисите да произвеждат здрави сперматозоиди.

селен

Кликнете на снимката за да купите Селен на най-добра цена

Дефицит на селен

Дефицит на селен може да възникне при хора, които разчитат на интравенозна хранения, като единственият им източник на храна. Дефицит на селен може да възникне и при пациенти с тежки проблеми с храносмилането и усвояването. Ниските нива на селен могат да доведат до заболяването Кешан, състояние, което засяга сърдечния мускул.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>