Ползи и ефекти от глюкозамина

глюкозамин

Глюкозамин, използван при алтернативно лечение на артрит, е една от най-популярните добавки, продавани в Съединените щати, както и една от най-изучаваната.При голяма част от научните изследвания ефективността на глюкозамина остава спорна, така че трябва да се консултирате с вашия лекар, за да се види дали тази добавка е подходяща за вас.

Глюкозаминът обикновено се намира в ставите

Химически, глюкозаминът наподобява едновременно захарта и белтъчините. Той се синтезира в тялото от глюкозата и глутаминовата киселина и се използва като градивен елемент на съединителната тъкан за стави и сухожилия. Най-високи концентрации на глюкозамин има в хрущяла около ставите.

Как работи глюкозамин

Глюкозаминът директно стимулира хондроцитите, които са клетките изграждащи и подкрепящи хрущяла в ставите. Други потенциални механизми на действие са включването на важните серни молекули в хрущяла, регулиране на гените, които насърчават дегенерация на хрущяла или замяна на критични съставки, като например сулфат кератан или хиалуронова киселина.

Клиничните употреби

Ползите от глюкозаина са изследвани при темпоромандибуларни ставни заболявания, ревматоиден артрит, гръбначен артрит и остеоартроза на бедрото и коляното. Повечето клинични проучвания са изследвали ползите от него при остеоартрит на коляното, състояние, което засяга около 10% от хората над 60-годишна възраст. Въпреки това, резултатите от клиничните изследвания са несъвместими, което подчертава необходимостта пациентите да се консултират със своите лекари, преди да започнат да приемат глюкозамин.

Непостоянни ползи

Прочуване през 1994 година показва, че глюкозамин сулфатът е толкова ефективен, колкото ибупрофен за контролиране на симптомите на остеоартрит. Друго проучване от 2009 г. съобщава, че глюкозамин „показва клинична ефективност при лечение на ОА на коляното.“ Въпреки това, абсолютни доказателства, че глюкозаминът предоставя някакви значителни ползи сред пациенти с остеоартрит, няма. Друго проучване от 2010 стига до заключението, че глюкозаминът не предлага никакви ползи спрямо артритът на бедрото или коляното. Все пак, превес взимат доказателствата за известно подобрение сред ОА страдащите, които вземат глюкозамин.

Кликнете на снимката за да купите Глюкозамин

Кликнете на снимката за да купите Глюкозамин

Странични ефекти

Глюкозаминът показва отличен профил на безопасност при клинични проучвания към днешна дата. Страничните ефекти, ако има такива, са леки и включват коремна болка, киселини, гадене и диария. Към 2010 г. опасения, че глюкозамин се намесва в контролирането на диабета наскоро са приети за неверни. Въпреки че глюкозаминът е получен от миди – агенти, причиняващи алергии не са налице. Няма информация по отношение на безопасността на глюкозамина по време на бременност.

Съображенията

Въпреки че няма значими лекарствени взаимодействия наблюдавани при глюкозамина, ако приемате други добавки или лекарства с рецепта, трябва да се обърнете към използването на глюкозамин с повишено внимание. Докато проучванията показват, че глюкозамин сулфат може да донесе ползи, глюкозамин хидрохлоридът вероятно няма да може. Предвид несъответствията в учебните резултати и относително малкият размер на ползата от глюкозамин, хората с тежка форма на артрит или тези с други медицински проблеми, трябва първо да се консултират със своите лекари, преди да започнат да приемат глюкозамин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>