Мултивитамини, които карат косата да расте

витамини за коса

Мултивитамини

Растежът на косата има много общо със здравето. Средно, косата на здравия човек расте с около половин сантиметър на месец, или шест сантиметра на година. Сред най-добрите начини да се гарантира здравословен темп на растежа на косъма е да се уверете, че тялото ви е щедро снабдено с витамини, минерали и други основни хранителни вещества, които могат да подобрят здравето и растежа на косъма. Въпреки, че мултивитамините няма да удължат косата за кратко време, то те могат да гарантират, че косата расте в естествена норма и остава здрава и силна, свеждайки до минимум проблемите, които могат да забавят процеса, като сухота, цъфтеж на косата и счупване.

Витамин А

Витамин А е мастно разтворим витамин, който е от съществено значение за процесите, които формират и поддържат здравата кожа. Витамин А също така помага на формирането на червените кръвни клетки, които са необходими за транспортирането на кислород и хранителни вещества в цялото тяло, което помага да се гарантира, че скалпа и космените фоликули  се хранят правилно. Също така от съществено значение за имунната система, е че витамин А помага в поддържането на здравето като цяло, важен фактор за нормалния растеж на косата. Витамин А е в изобилие от храни като месото, яйцата и млечните продукти. Растителни източници са тиквата, сладките картофи, морковите, броколите и спанака. Повечето мултивитамини съдържат този жизненоважен хранителен елемент, но се пазете от приема на дози от повече от 2500 IU дневно, тъй като витамин А се съхранява от тялото и натрупването на прекалено много от него в системата може да причини здравословни проблеми.

Витамин Б

Витамин B подкрепя обръщението, клетъчния растеж и разделянето, обмяната на веществата, здравата кожа и мускулния тонус. Липсата на някои B витамини, по-специално биотин, е свързана със загубата на коса. Витамин B може да бъде намерен в рибата, птичето месо, млечните продукти, месото и яйцата. Зеленолистните зеленчуци са добри източници на витамини, бобените растения, подсилените зърнени култури и пълнозърнестия хляб.

Vitamin C

От съществено значение за здравето на кожата и скалпа, витамин С е необходим за синтеза на колагена. Колагенът е важен структурен компонент на кожата, както и кръвоносните съдове, като витамин С, важни за поддържането на кръвоносната система. Антиоксидант, витамин С помага да  предпазвате тялото от вредните свободни радикали, както и осигурява подкрепа за имунната система. Хранителните източници на витамин С включват цитрусовите плодове, киви, пъпеши, спанака и брюкселското зеле. При избора на мултивитамини, за да стимулирате растежа на косата, не забравяйте да проверявате за съдържание на витамин C.

На пазара се предлагат и специализирани витамини за коса

Кликнете на снимката за да купите витамини за коса

Кликнете на снимката за да купите витамини за коса

Витамин Е

Чрез подкрепяне на ефикасното кръвообращение и увеличаване на усвояването на кислород, витамин Е поддържа здравето на кожата и скалпа, което помага, за да бъде добре подхранена. Също помага за защитата на кожата и скалпа срещу щети причинени от ултравиолетовите лъчи. Храните, които са богати на това хранително вещество включват ядките, семената, бобът и пълнозърнестите храни.

Допълнителни хранителни вещества

За  да стимулира растежа на косата трябва да включвате разнообразие от минерали и хранителни вещества, които са от полза за скалпа и косата. Цинкът и силициевият диоксид са основни хранителни вещества за растежа на косата и поддръжката, както и желязото и протеините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>