Как работи Л-Карнитин

l-carnitine ефекти

Л-карнитинът е водоразтворима  аминокиселина, която  се използва от организма да обработва мазнините. Л-карнитина   подпомага производството на енергия чрез транспортиране  на дълговерижните  мастни киселини в митохондриите, така че те се разграждат и се използват  за енергия. Тялото Ви може да произвежда л-карнитин само, а в повечето случаи и достатъчно, но понякога е нужен и допълнителния му прием.

Как работи л-карнитина?

Л-карнитина  транспортира мастните киселини в митохондриите –  енергийните центрове на клетките. Там, мазнините се  трансформират  в енергия, чрез процес, наречен окисляване. Всичко това се случва без усилие от ваша страна. Според  някои специалисти, болестта диабет тип 2 е свързана с дефект на процеса  окисляване, което показва че л- карнитина може да бъде полезен за лечението на тази болест.

 Отслабване с л-карнитин

Тялото  Ви може да използва  няколко вещества за производство на енергия, но обикновено се насочва към тези, които са  най-лесно достъпни.  Л-карнитина  доставя мазнините директно в митохондриите, където те  се използват  като гориво. Този процес с участието на карнитина, улеснява  загубата  на тегло. Също така, л-карнитина  намалява катаболизма и  повишава издръжливостта, и мускулната маса. Поради тази причина, някои спортисти приемат добавки с л-карнитин – така подобряват  производителността си.

Източници и дефицит

Основните източници на л-карнитин са  пилешкото  и говеждото месо, рибата и  млечните продукти. Една чаша пълномаслено мляко съдържа  8 милиграма л-карнитин. Съдържа се също и в зеленчуците, но в доста по – малки количества. Когато не му се доставят тези храни, тялото се затруднява  да разгражда  мазнините, което води до складирането им и качването  на килограми. Макар и рядко, сериозния дефицит на л-карнитин може да предизвика  симптоми като  повръщане, мускулна слабост, ниска кръвна захар и объркване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>