За какво е полезен плодът нар?

нар

Нар плодовете се характеризират със сочно, рубинено-червена целулоза и освежаващ вкус, който съчетава както сладки, така и кисели ноти. Не само, че плодовете от нар, са пълни с полезни витамини, минерали, фитонутриенти и антиоксиданти, но клинични доказателства показват, че имат способността да предпазват от сърдечни заболявания и някои видове рак. Както семената от нар, така и околната целулоза са годни за консумация . Можете също така да се насладите на ползите за здравето от сока от нар.

Характеристики на плода нар

Наровете – наричани още китайски ябълки – са ботанически храст известен като Punica granatum. Местни в Иран, Пакистан, Афганистан и Северна Индия, наровете в момента се отглеждат в целия Средиземноморски басейн, Южна Европа и Калифорния. Наровете – които са били използвани в кулинарията, както и за употреба като лекарствен продукт още от около 3000 г. пр. Хр. – са свързани със здравето, плодородието и прераждането, и те са играли важна роля в културата и кухнята на Близкия изток. Те са споменати по име няколко пъти в Стария завет, някои библейски учени вярват, че по-скоро нарът, а не ябълката, който изкушава Ева.

Основи

1/2-чаша от нарови семена – червените, месести настилки на семената – съдържа 80 калории, 18 грама въглехидрати, 12г захари и 5г полезни диетични фибри, или 20% от препоръчителната дневна стойност. Семената от нар са без съдържание на мазнини, ниско съдържание на сол и без холестерол, с 180 мг калий – от съществено значение за поддържане на здравословно кръвно налягане – за 1/2 чаша. Една чаша от 8-унции сок от нар съдържа 134 калории, 32,69 грама въглехидрати и 31,50 грама захари. Въпреки, че сокът няма полезните влакна от семената, 1 чаша сок от нар е богата на витамини и минерали, осигурява 533 мг калий, както и 60 мг фолиева киселина. Фолиевата киселина е витамин Б, който може да помогне за предотвратяване на редки дефекти на невралната тръба при новородени. Желязо – от съществено значение в производството на червени кръвни клетки – също присъства в големи количества в сока от нар.

Защитни ефекти

Сокът от нар съдържа високи нива на антиоксиданти под формата на танини, антоцианиди и елагова киселина. Антиоксидантите могат да помогнат за предотвратяване на атеросклероза и сърдечни заболявания. В проучване, проведено върху хората и животните, публикувано през 2000 г. в „Американското списание за клинично хранене“, изследователите открили, че потреблението на сок от нар помага да се инхибира окислението на LDL холестерол при хора, което обикновено е първата стъпка в развитието на атеросклероза. Той също така намалява размера на атеросклеротичните лезии при мишки, което дава заключението, че сока от нар има силни антиатерогенни ефекти. В проучване, публикувано през 2005 г. в „Американско списание по кардиология“, изследователите са открили, че пиенето на сок от нар в продължение на три месеца намалява стрес-индуцираната исхемия – което означава, че той улеснява кръвоснабдяването на сърдечния мускул – при пациенти с коронарна болест на сърцето. Според здравна публикации от Харвард, проучвания показват, че екстракт от нар значително потиска растежа на тумори на простатата.

нар цена

Кликнете на снимката за да купите Нар като хранителна добавка

Съображенията

За да закупите най-качествени нарове, изберете плодове, които изглеждат тежки за размера си, със жизнена, неопетнена кожа. Според NPR, наровете могат да се съхраняват в хладилник за до два месеца. При закупуване на сок от нар, потърсете сок със съдържание на 100% нар, без добавена захар. Плодовете и сока от нар могат да взаимодействат с някои лекарства.Консултирайте се с вашия лекар, преди да използвате нар.

One Response to За какво е полезен плодът нар?

  1. giorgio казва:

    Много интересна статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>