Добри хранителни източници на витамин E

витамин е

Витамин Е е хранителен микроелемент (необходим в много малки количества), който идва в осем форми и се характеризира с високо  ниво на биологична активност. Алфа-токоферол е най-активната и единствената форма, призната за да отговаря на човешките изисквания. Витамин Е е важен  за човешкото здраве. Той се намира в голямо разнообразие от растителни храни. Ядки, семена и растителни масла са сред най-добрите хранителни източници.

Значение и функции на витамин Е


Витамин Е е антиоксидант, хранително вещество. Свободните радикали са молекули, които идват от различни източници (като замърсения въздух) и  реагират с кислорода и  атакуват клетките на тялото. Те увреждат  и могат  да допринесат за развитието на сърдечно-съдови заболявания и рак. Антиоксиданти предпазват клетките от вредните ефекти на свободните радикали.

В допълнение към подпомагане на  клетките на белите дробове, мозъка и кръвта от вредното окисление, този витамин е важен за силната имунна система и може  да забави  или намали риска от развитие на рак и сърдечни заболявания. Подобно на витамините А, D и K, витамин Е е мастно-разтворим витамин. Той се нуждае от мазнини, за да бъде абсорбиран нормално. За възрастни, препоръчвана дневна доза за витамин Е, под формата на алфа-токоферол, е 15 мг, или 22.4 единици.
Най-добър източник от храните
Храните, считани за отличен източник на хранително вещество трябва да предоставят 20% или повече от препоръчителната дневна стойност за това хранително вещество. Има някои храни, които в една порция, осигуряват 100%  дневна доза витамин. Например, 1 чаша портокалов сок осигурява 100%  дневна доза Vitamin C

Отлични източници от храната

Спанак е много богат  е  много богат  на витамин Е. Една чаша нарязани листа  осигурява половин от нужната дневна доза. Бадеми, слънчогледови семки и лешници са особено богати на витамин Е. Масло от пшеничен зародиш не е единственият избор, ако търсите  витамин E – приемайте много салати. Една супена лъжица  слънчогледово или шафраново масло осигурява 5.6 мг и 4,6 мг (28% и 25% от препоръчителната дневна доза витамин Е.
Фъстъчено масло и фъстъци: добри източници на Витамин Е

Храни, които считат за добри източници на хранително вещество трябва да осигури 10 до 20 на сто от дневната доза за това хранително вещество. Има няколко добри хранителни източници на витамин Е: фъстъчено масло е изключително питателно и осигурява 2,9 мг витамин Е, само с 2 супени лъжици.

Царевично масло (1 супена лъжица) и броколи (1 / 2 чаша, варени) са две много различни храни с едно общо нещо: всяка  от тях разполага с 10 на сто от дневната доза витамин Е. Много зърнени закуски са обогатени с витамини и минерали, включително витамин Е, като по този начин са много  добри източници. Стремете се да консумирате разнообразни  храни, богати на здравословни мазнини, като например малки количества течни масла, ядки и семена.

One Response to Добри хранителни източници на витамин E

  1. червено вино казва:

    Благодаря за статията, много е полезна! Бих прочела нещичко и за останалите витамини :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>